Det finns många olika sorters Sushi. De två vanligaste sorterna är rullar och bollar. Eller Makizushi (rullar) och Nigirizushi (bollar) som det heter på Japanska.
Makizushi
Makizushi lagar man genom att först lägga ut ett blad alger, därefter en bädd med sushiris och slutligen den smaksättande ingrediensen (t.ex. grönsaker, tonfisk, avokado eller något annat gott). Man rullar därefter ihop allt så att man får en fin rulle. Därefter tar man fram kniven och skär upp rullen i lika stora bitar.
Nigirizushi
Nigirizushi är lite lättare att laga än Makizushi eftersom det inte kräver att man gör perfekta rullar. Istället gör man först en liten boll av sushiris och sen lägger man helt enkelt en ingrediensbit ovanpå. Den klassiska laxsushin är nog den vanligaste Nigirizushin.
Och ja, det stavas faktiskt Makizushi och Nigirzushi med Z.
Chirashizushi
Chirashizushi, som förmodligen är den enklaste typen av sushi att laga. Du lägger helt enkelt Sashimi ovanpå ett lager av sushiris. Sen är det bara att servera.
Inarizushi
Inarizushi är lite svårare att laga då du behöver ha en fritös för att laga det. Gör en boll ris inslaget i en tofupåse och fritera sedan. Består alltså bara av sushiris och tofu men är förvånansvärt gott (som allt friterat).
Detta är alltså en sushisort som inte håller fisk, grönsaker eller något annat. Det enda den innehåller är alltså ris och tofu.
Oshizushi
Oshizushi är ytterligare en avancerad form av sushi. Du lägger ingredienserna i en liten fyrkantig låda med en öppen topp. Med hjälp av ett verktyg pressar du sedan ihop sushin så att det blir en packad fyrkantig massa. Sen skär du ut delar ur sushin. Resultatet blir kompakta små kuber redo att servera.
Att laga Oshizushi kräver lite specialutrustning men är ganska lätt att laga när man väl har utrustningen. Eftersom det är ganska lätt att göra mönster i sushin kan man ha roligt genom att släppa fram sin inre matkonstnär. Det är alltså förmodligen den roligaste typen av sushi att laga hemma.
Narezushi
Narezushi är den ursprungliga traditionella typen av sushi. Du kommer förmodligen inte klara av att laga det här hemma då hela processen tar över sex månader. Man skulle kunna sammanfatta det med att det är ungefär som att göra inlagd sill eller surströmming. Man lägger fisken tillsammans med salt i en speciell läckande trätunna fylld med vatten (och ännu mera salt). Därefter tynger man ner fisken med speciella stenar. Efter sex månader har fisken jäst och blivit sur. Man kan då ta fram och äta den. Hållbarheten ska då vara så lång som sex månader.
Västerländsk Sushi
Allt eftersom sushin sprider sig över världen görs lokala varianter på denna fantastiska maträtt. I USA har det gjorts några sorter som sedan spridit sig vidare till Europa. California Roll är en sådan typ av sushi. De västerländska varianterna är en variant av Makizushi, dvs sushi gjord från rullar. Skillnaden från Makizushi är dels att ingredienserna ofta är anpassade för västerländska smaklökar (med bland annat majonäs och tonfiskröra) samt att man har skippat det yttre lagret av alger. Det senare gör att rullarna blir lätta att känna igen. Om din runda sushibit på tallriken har ris längst ut vet du att du tittar på ett västerländskt påfund. Plocka upp den med dina pinnar och njut, för det är väldigt gott.