Kärt barn har många namn och en av de mest populära formerna av Sushi (iaf i Japan) är känt som Oshizushi eller Hakozushi. Det handlar om pressad sushi uppskuren i fyrkantiga bitar.
Man tillagar sushin genom att lägga ingredienserna i en trälåda, ofta i färgglada och roliga mönster, för att sedan pressa ihop allting. När man pressat ihop ingredienserna ett tag så skär man upp dem i fyrkantiga bitar. Resultatet blir färgglatt, roligt och väldigt gott.
Hakozushi och Oshizushi är samma sak, det är ingen skillnad. De japanska namnen har bara olika bakgrund. ”Hako” betyder ”låda” och hänvisar alltså till hur man tillagar delikatessen. Man skulle alltså kunna säga att det betyder ”lådsushi”. Namnet Oshizushi har att göra med sushiformens ursprungsort, Osaka. Betydelsen är alltså något i stil med ”Sushi gjort på Osaka-vis”. På samma sätt kan man benämna klassisk Nigirizushi som ”Edomaezushi” då dess ursprung är Tokyo i Japan (Tokyo hette Edo fram till 1868).